• 088-383 88 38
Uw winkelwagen is leeg.
Verder winkelen

Hé, ben jij al slim beveiligd tegen brand? Laat je niet verrassen en zorg samen met WoonVeilig voor jouw optimale huis- en brandbeveiliging.

Uit recent onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat er nog altijd woningen zijn waar geen rookmelders aanwezig zijn of waar de rookmelders niet werken (maar liefst 55%) door bijvoorbeeld het leegraken van batterijen. Dit is een zaak waar WoonVeilig absoluut verandering in wil brengen dus in navolging van de nationale brandpreventiecampagne (‘Hé, doe de deur dicht!’) besteden wij deze maand extra aandacht aan brandpreventie met een aantrekkelijke aanbieding (WoonVeilig alarmsysteem + gratis slimme rookmelder) en diverse tips om jouw brandbeveiliging effectief te verbeteren (zie onder de aanbieding).


Handige tips ter verbetering van jouw brandveiligheid

Woningbrand komt vaker voor dan je denkt. Veel mensen hebben nog nooit een brand meegemaakt en het is daarom ook moeilijk voor te stellen wat de gevolgen zijn bij een brand in huis. Het duurt maar 3 minuten voordat een kleine brand uitgroeit naar een uitslaande brand met flinke rookontwikkeling en hoge temperaturen. Niet het vuur, maar veelal de rookontwikkeling zorgt ervoor dat mensen hun oriëntatie kwijtraken en daardoor minder gemakkelijk een veilige uitweg kunnen vinden. Wat zijn belangrijke zaken om op te letten?

- Zorg dat je een rookmelder altijd kunt horen

Als je slaapt ruik je geen rook, maar je hoort het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders dus in ieder geval in de hal en op de overloop, maar vooral ook in de ruimte waar u slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat je de rookmelders goed kunt horen. Ook bij gesloten deuren. Kun je de rookmelders niet overal horen dan bied de koppeling tussen het WoonVeilig alarmsysteem en slimme rookmelders de perfecte oplossing.

- Brand zo groot als een voetbal: blus zelf

Beginnende brandjes kun je zelf doven met water of een blusdeken. Is de brand groter dan een voetbal? Blus de brand dan niet zelf en breng jezelf en je huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid. Gebruik nooit water of een blusdeken om brandende olie, vet of een vlam in de pan te blussen. Gebruik daarvoor een passende deksel.

- Vlucht altijd veilig

Een brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook waardoor je niks meer ziet en je niet meer kunt ademen. Je hebt maar een paar minuten om uit uw huis te vluchten. Spreek dus van tevoren af:

  • wie welk kind en/of huisdier in veiligheid brengt.
  • wat de veiligste route is.
  • en vooral waar de huissleutels altijd liggen.

Staat de vluchtroute vol rook? Blijf dan laag bij de grond en volg je vluchtroute. Lukt dit niet, blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnendeur en maak aan de brandweer kenbaar waar je bent.