Uw winkelwagen is leeg.
Verder winkelen


Slimme Rookmelder

WoonVeilig Rookmelder

De slimme WoonVeilig Rookmelder waarschuwt jou en je contactpersonen onmiddellijk bij beginnende brand. Zodra er rook wordt waargenomen klinkt een luide sirene en krijgen jij en je contactpersonen direct een alarmmelding per SMS, telefonisch of per e-mail. Met de WoonVeilig Rookmelder geef je thuis een ernstige brand geen kans. Waar je zelf ook bent.

De WoonVeilig Rookmelder voldoet aan de Europese norm EN 14604 maakt gebruik van een geconcentreerde lichtstraal om de aanwezigheid van rookdeeltjes in de lucht te detecteren. Tijdens het initialisatieproces voert de sensor van de rookmelder een reeks metingen uit en slaat deze omgevingsinformatie op. Na voltooiing van dit proces blijft de sensor voortdurend metingen uitvoeren om veranderingen in de hoeveelheid deeltjes in de lucht te detecteren en zo nodig het alarm te activeren.

Wanneer de rookmelder rook waarneemt, gaat het statuslampje van de rookmelder rood branden om aan te geven dat het een rookalarmsignaal naar de huiscentrale stuurt. De huiscentrale geeft een onderbroken geluidsignaal en jij en je contactpersonen ontvangen direct een alarmmelding. Tevens gaat de interne sirene van de rookmelder af en het statuslampje knippert snel rood gedurende 10 seconden. Na deze lokale waarschuwing van 10 seconden, voert de rookmelder opnieuw een rookmeting uit. Wanneer de rookmelder nog steeds rook waarneemt, geeft de rookmelder opnieuw een lokaal alarm. De rookmelder blijft dit net zolang herhalen totdat deze geen rook meer waarneemt. Het lokale alarm van de rookmelder gaat dan automatisch uit.

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Rookmelders zijn sinds 2003 al verplicht in nieuwbouwhuizen, maar vanaf 1 juli 2022 wordt het ook verplicht om in een bestaande woning op elke verdieping een rookmelder te hangen. Ook moeten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt voorzien zijn van een rookmelder.

Hangt er in jouw woning nog niet op elke verdieping of in iedere ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt een rookmelder? Bestel dan nu snel!

> Naar Rookmelder

Onderdelen van de rookmelder:

1. Statuslampje:

Geeft de status van de rookmelder aan.

2. Aanmeldknop:

De aanmeldknop wordt in de volgende situaties gebruikt: a. Uitvoeren van omgevingsmetingen. b. Testen van de verbinding tussen de rookmelder en de huiscentrale. c. Testen of the rookmelder correct functioneert. d. Uitzetten van het lokale alarmsignaal.

3. Batterijvak:

Om de batterijen in te plaatsen.

4. Montagegaten:

Gaten ten behoeve van de montagesteun.

5. Montagesteun:

Om de rookmelder te bevestigen met schroeven.

6. Haken:

Onderdeel van de montagesteun om de steun in de montagegaten te klikken.


Installeren

Het installeren van de rookmelder doe je op de volgende manier:

Het aanmelden van de rookmelder op het alarmsysteem

1. Open het klepje van het batterijvak en plaats de drie batterijen in het batterijvak. Let op de juiste positie van de polen. Als de batterijen correct zijn geplaatst, geeft de rookmelder twee pieptonen en begint het statuslampje te knipperen.

2. Binnen 10 minuten hoor je één pieptoon dat aangeeft dat de rookmelder het initialisatieproces start. De sensor voert nu een reeks metingen uit en slaat de omgevingsinformatie op. Het initialisatieproces kan enkele minuten duren. Na voltooiing van het initialisatieproces geeft de rookmelder twee pieptonen en stopt het statuslampje met knipperen. De rookmelder heeft de omgevinginformatie opgeslagen en is gereed voor installatie.

3. Controleer op de huiscentrale of het alarm is uitgeschakeld. Het bovenste lampje (Status) en het onderste lampje (Online) branden groen.

4. Druk minimaal 7 seconden op de knop "Reset" aan de zijkant van de huiscentrale. Op de huiscentrale knippert het bovenste lampje (Status) groen. De huiscentrale zoekt nu naar nieuwe accessoires.

5. Druk op de aanmeldknop van de rookmelder. De huiscentrale geeft een pieptoon en de rookmelder 2 pieptonen wanneer de rookmelder succesvol is aangemeld. De huiscentrale en de rookmelder geven twee pieptonen als de rookmelder al succesvol was aangemeld.

6. Druk nogmaals minimaal 7 seconden op de knop "Reset" van de huiscentrale als je geen accessoires meer wilt aanmelden. Het alarmsysteem keert terug naar de normale status.

7. Log nu in op je WoonVeilig account en ga naar het tabblad "Alarmsysteem". Hier zie je na enkele minuten de aangemelde rookmelder verschijnen.

Tip: Verander de naam van de rookmelder zodat deze makkelijk te herkennen is.

Het monteren van de rookmelder

Plaats de rookmelder in de ruimte waar de kans op brand groot is. Test eerst met de afstandsbediening of de gewenste plek binnen het bereik van de huiscentrale valt. Let daarbij altijd op de volgende richtlijnen:

*De beste plek voor de rookmelder is in het midden van een ruimte aan het plafond.

*Plaats de rookmelder op minimaal 60cm afstand van de muren.

*Rook trekt omhoog. Plaats daarom per verdieping minimaal 1 rookmelder in de hal of het trappengat. Om elk risico uit te sluiten adviseren we in iedere ruimte een rookmelder te monteren.

*Plaats de rookmelder nooit op een van de volgende locaties:

-In de keuken omdat rook tijdens het koken het alarm onbedoeld af kan laten gaan.

-Dicht bij een ventilator, verwarming, fluorescentielamp of een airconditioner omdat de luchtstromen de gevoeligheid van de rookmelder kunnen beïnvloeden.

-Bij plafondbalken of boven een kast omdat de stilstaande lucht op dergelijke plekken de gevoeligheid van de rookmelder kan beïnvloeden.

Hoe test je het bereik van de rookmelder?

1. Controleer op de huiscentrale of het alarm is uitgeschakeld. Het bovenste lampje (Status) en het onderste lampje (Online) branden groen.

2. Druk minimaal 7 seconden op de knop "Reset" aan de zijkant van de huiscentrale. Op de huiscentrale knippert het bovenste lampje (Status) groen. De huiscentrale is nu klaar om een reeds aangemelde rookmelder te testen.

3. Druk op de aanmeldknop van de rookmelder. Als de rookmelder binnen de reikwijdte van de huiscentrale valt, geven de huiscentrale en de rookmelder twee pieptonen.

4. Wanneer je geen bevestigingstoon op de huiscentrale hoort, kan het zijn dat de rookmelder buiten het bereik van de huiscentrale valt. Verplaats de rookmelder en herhaal het testen van het bereik.

5. Druk nogmaals minimaal 7 seconden op de knop "Reset" van de huiscentrale als je klaar bent met testen. Het alarmsysteem keert terug naar de normale status.

Wanneer je de juiste plaatsingslocatie hebt bepaald en de rookmelder daar binnen het bereik van de huiscentrale valt, kun je deze monteren met de meegeleverde pluggen en schroeven. Kijk hier voor een uitgebreide montageinstructie inclusief handige boormal.


Testen

Om een juiste werking van de rookmelder te controleren is het aan te raden het te testen.

Druk daarvoor op de aanmeldknop van de rookmelder. Wanneer de rookmelder correct functioneert, brandt het statuslampje 2 seconden en hoor je twee pieptonen.


Onderhoud

De rookmelder wordt gevoed door vier 1,5V AAA alkalinebatterijen. Afhankelijk van het gebruik hebben de batterijen een gemiddelde levensduur van 2-4 jaar. De rookmelder geeft zelf aan wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Als de batterij nog ongeveer een maand voeding heeft krijg je de volgende meldingen wanneer je de WoonVeilig Beveiligingsdienst hebt:

1. Het statuslampje op de rookmelder begint rood te knipperen en de rookmelder geeft iedere 30 seconden een zachte pieptoon.

2. In je WoonVeilig account vind je onder het tabblad "Alarmmeldingen" de melding "Batterij bijna leeg".

3. Per sms, telefonisch of per e-mail ontvang je eenmalig een waarschuwing.

4. Op de huiscentrale brandt het middelste lampje (Alarm) geel. Nadat de batterijen zijn vervangen zal de huiscentrale weer in de normale status terugkeren.


Onderhoudspagina

Naast dat je op diverse mogelijkheden op de hoogte wordt gesteld dat jouw accessoire onderhoud nodig heeft, is de melding ook terug te zien op de onderhoudspagina in de WoonVeilig App. Volg de onderstaande stappen om bij de onderhoudspagina te komen:

1. Open de WoonVeilig App

2. Selecteer in het menu de optie 'onderhoud'.

3. Je ziet nu direct de verbinding- en batterijstatus van iedere accessoire die met jouw WoonVeilig Alarmsysteem is verbonden.


Hoe vervang je de batterijen van de rookmelder?

1. Controleer of het alarm is uitgeschakeld.

2. Draai de rookmelder los van de montagesteun door de rookmelder tegen de klok in te draaien.

3. Verwijder de lege batterijen en vervang ze door vier nieuwe 1,5V AAA alkalinebatterijen. Let op de juiste positie van de polen. Als de batterijen correct zijn geplaatst, hoor je 2 pieptonen en zal het statuslampje ongeveer 15 minuten knipperen.

4. Draai de rookmelder vast op de montagesteun door de rookmelder met de wijzers van de klok mee te draaien.


Advies of hulp nodig?

Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Wij helpen je uiteraard graag! Veel informatie over onze accessoires vind je op de pagina veelgestelde vragen. Mocht je het antwoord op jouw vraag daar niet kunnen vinden, neem dan contact met ons op:

  • Iedere werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur op het telefoonnummer 088-383 88 38

Andere accessoires

x

Ben je nog geen WoonVeilig klant? Ontdek nu welke beveiligingsoplossing het beste bij jou past.

Wil je weten wat jij nodig hebt voor de basis van jouw huisbeveiliging? Beantwoord dan 3 eenvoudige vragen en wij voorzien jou direct van een transparant beveiligingsadvies op maat: je weet direct welke WoonVeilig melders jij nodig hebt en wat de aanschafkosten zijn.

Start mijn adviesaanvraag

1. Hoeveel directe toegangen tot jouw woning wens je te beveiligen?

Tel hierbij alle deuren en ramen die open kunnen aan zowel de voorzijde, zijkanten en achterzijde van de woning; kortom alle toegangen waar een potentiële indringer jouw woning dus direct kan betreden. Denk ook aan de eerste/tweede verdieping: heb je bijvoorbeeld toegankelijke balkons? Neem dan ook die deuren en ramen die open kunnen mee. Een directe toegang tot jouw woning beveiligen we met een deur-/raamcontact. Daarmee krijg je direct een melding als een raam of deur geopend wordt.

1 2 3 4+

Een andere hoeveelheid nodig? Bij het uiteindelijke beveiligingsadvies kun je dit zelf nog aanpassen.

Vorige

2. Hoeveel ruimtes in jouw woning zal een potentiële indringer altijd passeren?

Bedenk wat de meest aannemelijke plaats is waar een potentiële indringer jouw huis binnen kan komen en wat van daaruit de meest logische doorgangsroute van jouw huis is (veelgenoemde voorbeelden van ruimtes op de doorgangsroute: de hal, woonkamer, keuken en eventuele overloop). Een ruimte op de doorgangsroute beveiligen we met een bewegingsmelder. Wordt de ruimte waar deze hangt doorkruist dan ontvang je direct een melding.

1 2 3 4+

Een andere hoeveelheid nodig? Bij het uiteindelijke beveiligingsadvies kun je dit zelf nog aanpassen.

Vorige

Jouw persoonlijke beveiligingsadvies is bijna gereed.

Vul hieronder jouw e-mailadres in om direct jouw beveiligingsadvies te bekijken.

Vul een geldig e-mailadres in.

Jouw advies wordt samengesteld

Een moment geduld alsjeblieft

Bedankt voor het invullen van jouw gegevens

Op basis daarvan hebben wij jouw persoonlijke beveiligingsadvies opgesteld. Heb je vragen over jouw beveiligingsadvies of over de huisbeveiliging van WoonVeilig dan kun je hieronder ook direct een belafspraak inplannen met een van onze beveiligingsexperts.

Maak direct een belafspraak met onze beveiligingsexpert Ga direct naar mijn beveiligingsadvies