Uw winkelwagen is leeg.
Verder winkelen

Uitgangspunten woningtype tussenwoning

Op basis van jouw input vind je onderstaand het beveiligingsadvies voor een standaard type tussenwoning waarbij we uitgaan van de indeling zoals hiernaast geschetst met daarbij de volgende woningkenmerken:

-Tussenwoning met 2 verdiepingen gelegen in een woonwijk.

-Begane grond: aan de voorzijde een bestrate tuin met lage afscheiding naar de buren aan weerszijden. 2 Ramen aan de voorzijde die niet open kunnen. Verdere indeling: entree, garderobe, meterkast, toilet, trapopgang. Open keuken en woonkamer met openslaande deuren naar de tuin. De achtertuin heeft aan weerszijden een hoge afscheiding naar de buren en aan de achterkant een poortdeur.

-Eerste verdieping: overloop, badkamer en 3 slaapkamers. Slaapkamer 1 bevat twee openslaande ramen, slaapkamer 2 bevat twee niet te openen ramen en slaapkamer 3 bevat 1 niet te openen raam.

Het buitendomein

Zoals bij ieder woningtype starten we bij de beveiligingsoplossing van een tussenwoning met een scan van de buitenzijde van het object. Door te concentreren op inbraakpreventie voorkom je dat een potentiële indringer binnenkomt. We beginnen met de plaatsen waar het risico op een inbraak het grootste is: de directe toegangen naar de tussenwoning; denk hierbij naast deuren ook aan alle ramen die geopend kunnen worden.

Bij deze tussenwoning betreft het:

  • 1 voordeur.
  • openslaande deuren naar de achtertuin.*
  • openslaande ramen op slaapkamer 3.*

Dus om de buitenlaag adequaat te beveiligen zijn er in dit geval 3 deur-/raamcontacten nodig.

  • 1 deur- raamcontact volstaat hier: het contact plaats je op het ene openslaande deel en de magneet op het andere openslaande deel.

Zichtbare beveiliging

In dit voorbeeldadvies kiezen we ervoor om op de begane grond aan de achterzijde van het huis 1 HD Buitencamera te plaatsen. Op die manier heb je altijd zicht op de achtertuin en de poortdeur als directe toegang tot de eigen grond. Met betrekking tot de voorzijde: omdat het hier een tussenwoning betreft gaan we er vanuit dat hier meer sociale controle heerst dan bij bijvoorbeeld een vrijstaande woning. Toch een HD Buitencamera of Buitensirene met Alarmlicht aan de voorgevel plaatsen? Let dan goed op de volgende zaken:

  • Zorg er altijd voor dat de camera uitsluitend op je eigen terrein is gericht. De camera mag nooit op de openbare ruimte gericht zijn.
  • In sommige gemeenten is het niet toegestaan om buiten een sirene te laten horen. Informeer, alvorens een Buitensirene met Alarmlicht te installeren, hiernaar bij jouw gemeente.

Extra tip: naast de WoonVeilig melders is het ook zaak dat de deuren en ramen van de tussenwoning over goed hang- en sluitwerk beschikken. Het best mogelijke hang- en sluitwerk is SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) gecertificeerd en verkrijgbaar in drie gradaties: 1 ster: standaard inbraakwerend, 2 sterren: zwaar inbraakwerend, 3 sterren: extra zwaar inbraakwerend. Daarmee zet je ook extra stappen op het gebied van inbraakpreventie doordat je het een potentiële indringer nog moeilijker maakt om binnen te komen.

Het binnendomein

Van de beveiliging van de buitenlaag, gaan we naar de binnenzijde van de tussenwoning. Om te kunnen beoordelen welke accessoires er in het appartement nodig zijn, is het belangrijk om te bedenken welke punten een potentiële indringer altijd zal passeren wanneer deze (onverhoopt) toegang heeft verkregen tot het appartement.

In dit voorbeeld plaatsen we daarom 1 bewegingsmelder in de woonkamer omdat deze ruimte vrijwel altijd gepasseerd zal worden. Daarnaast plaatsen we ook 1 bewegingsmelder op de overloop van de eerste verdieping. Slaapkamer 1 en 2 zijn benaderbaar via het platte dak van de uitbouw op de begane grond. Aangezien de ramen op deze kamers niet open kunnen kiezen we ervoor om 2 Akoestische Glasbreukmelders te gebruiken, op iedere kamer 1.

Omdat het WoonVeilig Alarmsysteem ook een ‘Gedeeltelijk aan’ stand heeft (hiermee bepaal je zelf welke accessoires actief moeten zijn als je bijvoorbeeld slaapt), kiezen we er in dit advies voor om geen bewegingsmelders in de slaapkamer te plaatsen.

Brandveiligheid Uitgaande van de toekomstige verplichting dat op iedere verdieping van een woning minimaal een rookmelder moet hangen, plaatsen we in dit voorbeeld 2 slimme rookmelders: 1 in de hal op de begane grond (zoveel mogelijk in de buurt van de meterkast) en 1 op de overloop van de eerste verdieping. Voor een nog betere brandveiligheid kun je er voor kiezen om ook rookmelders te plaatsen in de slaapkamers en woonkamer. Let er in de laatste ruimte wel op dat de rookmelder niet te dicht bij de open keuken hangt in verband met afzuiging en stoom.

Benodigdheden

Afgaand op bovenstaande beveiligingsadvies zijn de volgende zaken nodig om dit advies op te volgen. Daarin maken we onderscheid tussen het WoonVeilig Basispakket (dit is het startpunt van de huisbeveiliging) en aanvullende accessoires.


Uitbreidingsmogelijkheden

Naast de genoemde accessoires uit het beveiligingsadvies heeft het WoonVeilig Alarmsysteem nog tal van andere melders waarmee je jouw woning nog slimmer en veiliger maakt; huisbeveiliging precies zoals jij het zelf wenst. Denk bijvoorbeeld aan:

Advies op maat

Na het bestuderen van het bovenstaande beveiligingsadvies voor een appartement alsnog niet zeker van wat je precies nodig hebt voor jouw woning? Dan kunnen wij uiteraard ook een vrijblijvend beveiligingsadvies op maat voor je opstellen. Klik hier om een persoonlijk beveiligingsadvies aan te vragen.